Festival Voorpret

Terwijl je je tentje aan het inpakken bent besef je het; het festivalseizoen 2012 zit erop. Weemoedig kijk je nog één keer om, ziet nog net de punten van de Alpha tent en je stapt in de pendelbus op weg naar huis. Opeens verschijnt er een glimlach op je mond. Naar huis ! Naar een echt bedje en de douche. Eigenlijk is het ook mooi geweest. Een lange zomer vol festivals zit erop en nu breekt een periode van rust aan. Welverdiend al vind je het zelf. Opeenvolgend vallen de bladeren van de bomen, het wordt kouder, het sneeuwt, Gerard, Giel en Michiel in het glazen huis, lekker eten met kerst, een nieuw jaar begint, maar eerst die kerstboom het huis uit. Terwijl je de piek van de kerstboom afhaalt bekruipt je een onrustig gevoel…

Nog maar twee maanden (en een beetje) en dan is het Paaspop !! Twee maanden, dat is niets! Nog 60 nachtjes (en nog een paar meer) slapen en dan lig je weer in je tent. Zou er al iets van het programma bekend zijn?? Je smijt de piek in de schuur en springt achter je PC om naar de website van Paaspop te surfen.

De programmeurs van Paaspop hebben goed hun best gedaan. Het eerste rijtje namen prijkt al op de website. YES !Je hart gaat sneller kloppen, er verschijnt een lach op je gezicht en Whatsapp wordt opgestart om deze belangrijke info met je vrienden te delen. Maar wat de programmeurs van Paaspop kunnen, kunnen de programmeurs van andere festivals ook. Zou Pinkpop ook al wat namen bekend hebben gemaakt? De persconferentie is immers al jaren niet heilig meer. Je vermoeden wordt bevestigd. Green Day en the Script staan al op de website. Oh boy, oh boy, oh boy. Voor je het weet ben je heel de avond aan het google-en om geruchten en tourschema’s uit te pluizen.

Bovenstaand scenario is een ritueel wat zich al twee decennia bij mij herhaalt. De voorpret om erachter te komen welke bands op het festivalaffiche staan is bijna net zo groot dan de betreffende bands ook daadwerkelijk te zien spelen. Vele uren spendeer ik achter mijn computer om tourschema’s te ontrafelen, geruchtensite te checken en festivals-bij-de-buren in de gaten te houden. En dan opeens zie je de verlossende woorden: The Gaslight Anthem op Paaspop !!  Logisch, want ik had natuurlijk allang gezien dat ze eind maart in Engeland waren. Even het kanaal over en je bent in Schijndel. Maar toch, als je de naam écht op de website ziet staan maakt je hart een sprongetje. Uiteraard is het niet alleen maar euforie tijdens de maanden voor de festivals, want soms hebben de programmeurs  toch hier en daar een band over het hoofd gezien.

Hallo Groezrock; waar blijft Reel Big Fish op het affiche?!

Morgen, woensdag 20 februari vind de moeder aller bekendmakingen plaats. De Pinkpop persconferentie. Een event waar ik toch ieder jaar ook weer naar toe leef. Toegeven; ik vind Pinkpop niet het leukste festival, maar de laatste jaren tovert Jan toch weer leuke namen uit de hoge hoed. Met Green Day, Queens of the Stone Age en Kensington al bevestigd hoeft Jan morgen alleen maar de volgende magische woorden uit te spreken en Eline is erbij: The Killers, The Gaslight Anthem, Biffy Clyro, Jimmy Eat World en Vampire Weekend.