woodstock 1969

Festivals en hun historie

Zoals iedere persoon een verhaal heeft, hebben ook festivals hun verhaal. Waar is het begonnen? Hoe is het uit gegroeid tot wat het nu is? Waarom is dit festival juist zo bijzonder?

Een paar jaar geleden hebben wij een blogpost geschreven, over hoe festivals ontstaan zijn. Maar hoe is bijvoorbeeld Lowlands geworden wat het nu is? Mysteryland? Of WISH Outdoor? Dit is precies de reden waarom wij de ‘uitgelicht’ rubriek in het leven hebben geroepen. Het is geweldig dat ze er zijn, maar hoe ze er gekomen zijn, is ook heel interessant, toch?

Een prachtig voorbeeld hiervan is natuurlijk Zwarte Cross. Het festival dat ooit begon als crosswedstrijd op een weiland en uitgroeide tot een immens groot evenement met meer dan 220.000 bezoekers! En wat dacht je van Lowlands, dat in 1967 op initiatief van de kunstschilder Bunk Bessels is begonnen in Utrecht? Oftewel, achter iedere festival, schuilt vaak een leuk verhaal!

Nu is het uitzoeken hiervan niet altijd even makkelijk. Sommige organisaties delen hun ‘verleden’ met veel trots, waar de ander misschien wel een leuk en/of spannend verleden heeft, maar je dit wel eerst los moet peuteren.

Omdat wij nieuwsgierig van aard zijn, gaan wij deze taak op ons nemen. Voor iedere festival gaan wij onderzoeken, hoe dat festival is ontstaan en dat voegen wij toe in de vorm van een ‘uitgelicht’ pagina.

Nieuwsgierig geworden naar de al bestaande pagina’s? Klik op de festival naar keuze in de tekst hierboven of neem eens een kijkje in Uitgelicht. Heb je een specifiek festival in gedachten, waar je meer over wilt ontdekken en staat deze nog niet tussen onze uitgelichte festivals? Laat het ons weten via de contact pagina of natuurlijk via de reacties hieronder. Dan gaan wij ermee aan de slag! 🙂