IMG_20160515_163347

Review: Freshtival Enschede 2016

ENSCHEDE – Op eerste Pinksterdag vieren wij dat de Heilige Geest neerdaalde uit de hemel en ons kracht gaf. Die kracht wordt natuurlijk ieder jaar gebruikt bij het Freshtival om grandioos te feesten! Zo ook bij de achtste editie op zondag 15 mei, waar Pinksteren weer verandert in een echte feestdag. Recreatiepark het Rutbeek in Enschede wordt gevuld met 30.000 man. Een uitverkocht feest wat zelfs onze Duitse buren niet willen missen. Check onderaan in deze blogpost mijn sfeervideo! 

Freshtival is dit jaar vooral ‘Fresh’ vanwege de frisse temperaturen. Na flink wat zomerdagen moest vandaag toch echt weer de jas uit de kast gepakt worden. De dag begint dan ook somber, rond de twaalf graden en flink wat regen. Gelukkig klaart het vanaf een uur of twee weer op, waardoor in ieder geval de poncho’s weer weggestopt kunnen worden.

13254030_1145645148799909_3017596390049116047_n

‘Dia de los Muertos’
Het thema van dit jaar draait om de traditie uit Midden-Amerika: ‘Dia de los Muertos’. De gedachte hierbij is dat men niet moet treuren om hen die niet meer onder ons zijn, maar hun leven juist moet vieren. Entertainers op het festival zijn daarom kleurrijk gekleed. Met geschminkte gezichten nodigen zij de bezoekers uit om mee te doen aan de fiësta.

Dansplaatjes en beukfanaatjes
Met twaalf verschillende podiums heeft het festival voor iedereen wat. Kenny B en Lil Kleine met Ronnie Flex voor de Nederlandse liefhebbers, The Partysquad en feest DJ Ruud voor de partyanimals, Brennan Heart en Headhunterz voor de beukfanaatjes, en Steve Aoki voor de dansplaatjes. In totaal maar liefst meer dan 75 verschillende artiesten, met genoeg bekende namen. Gelukkig heeft iedereen bij de ingang een mooi boekje met timeline en plattegrond gekregen.

IMG_20160515_171220

Highlight: polonaise bij Guus
In het begin van de avond stroomt de ‘De grote Coen & Sander show’-tent helemaal vol. Iedereen staat popelend te wachten op het volgende optreden. Dan komt hij op, Guus Meeuwis! De hele tent gaat uit zijn dak. Elk liedje wordt arm in arm luidkeels meegezongen; ‘Het is een nacht’, ‘Dat komt door jou’, ‘Brabant’. Langzaam verandert de bende bezoekers in één groep feestgangers, iedereen is met iedereen samen. Wanneer de afsluiter ‘’t Dondert en ’t bliksemt’ wordt ingezet, vormt er een enorme polonaiseslinger door de zaal heen. Wat een sfeer, wat een gevoel. Geweldig met een zachte G.

Hier en daar staan een aantal Duitsers verbaasd te kijken naar de gekke Hollanders.

Knallend einde
Na het optreden van DJ Steve Aoki begint bij de mainstage de grote eindshow. Vorig jaar werd eerst lang afgeteld naar nul en daarna was binnen een paar minuten het vuurwerk al op. Dit jaar is er echt een show neergezet die zeker de moeite waard is. Een kwartier lang schiet 1.500 kilo aan vuurwerk in de lucht op een mix van bekende deuntjes zoals ‘Hello’ van Adele. De muziek krijgt een extra dimensie, doordat op precies de juiste momenten het vuurwerk alle kanten op knalt.

Fiësta de chaos
De chaos bij het einde van Freshtival is helaas een jaarlijks ritueel. Een smalle uitgang zorgt ervoor dat een enorme mensenmassa om twaalf uur moeilijk naar buiten kan komen. Je wordt meegenomen in een kudde die stap voor stap langzaam naar de uitgang schuift. Maar ook hierna is het probleem niet opgelost. Voor dertig duizend man zijn de wegen rondom het terrein te krap. Er ontstaat een fiësta van erg lang wachten en proppen in de bussen. Bezoekers die eenmaal bij de auto zijn gekomen moeten langs een aantal bezopen feestgangers op de weg manoeuvreren. De organisatie van Freshtival heeft wel beloofd dat de situatie volgend jaar verbeterd zal worden. Toch was het een dag om niet te vergeten. Iedereen, Nederlands of Duits, is welkom.

Manon
Is pas echt blij als haar agenda vol staat met feesten. Helemaal los gaan en keihard meezingen hoort daar natuurlijk bij. Als communicatieprofessional in opleiding blogt en vlogt zij met veel plezier.

One comment

  1. Erg leuk beschreven! Ik was er niet bij maar zo toch wel een beetje! Ik zie wel een bekende voorbij komen. ?

Comments are closed.