Foto 04-06-16 16 55 52

Review: The Flying Dutch 2016

Het moment waar we allemaal lang op hebben gewacht was eindelijk daar! Het weekend stond voor de deur en dat betekende maar één ding: The Flying Dutch! Ik had kaartjes voor het spektakel in Amsterdam (en dat was misschien maar beter ook..). 

Het begon goed. Met goede zin zaten we in de auto op weg naar het festival. Het was prachtig weer wat ervoor zorgde dat de sfeer er al helemaal lekker in zat. Tot het moment dat we onze auto geparkeerd hadden en besloten op de pendelbus te stappen. Het wachten was begonnen.

We hebben zeker 30 minuten gewacht tot we eindelijk de pendelbus in konden. Vervolgens bij aankomst nog zeker 20 minuten in de rij gestaan voordat we überhaupt binnen waren en daarna nog een half uur bij de kluisjes en muntverkoop. Ook was het niet makkelijk om bij het podium te komen.

De weg (badend door de verhitte crowd met mensen) duurde ook nog wel even. Maar dan heb je ook wat.

We hadden de perfecte spot vlak voor het podium gevonden als onze plek voor die dag.

Foto 04-06-16 15 07 02

Naar mijn mening was de ‘grote verrassing’ toch wel Oliver Heldens. Hij draaide lekkere deep house. Heel willekeurig. Het nuchtere van ons Nederlanders. Volgens mij had hij echt schijt aan alles en draaide hij lekker waar ‘ie zin in had. Op een gegeven moment kwam er een hele dance crew op het podium. Dat maakte het helemaal af. Hij gooide er een nummer van ABBA doorheen en zelfs daarop ging het hele publiek los. Het was fantastisch!

Om nog maar te zwijgen over het podium in het algemeen. Het vormde echt het middelpunt van het terrein. Dit jaar is er (weer) flink uitgepakt wat betreft de aankleding van het festival. Op het podium was ook van alles geinstalleerd. Van vuurkanonnen tot mega grote led-schermen en een royale DJ booth in combinatie met flink veel verlichting maakten het een indrukwekkend geheel.

Foto 04-06-16 15 00 27

Wat ons echt opviel – en wat we wel konden waarderen – is dat alles er schoon en netjes uit zag. Zelfs de wc’s! Dat is iets waar je op festivals niet altijd vanuit kan gaan. Zeker niet als het er heel erg veel zijn, wat in dit geval ook zo was. Super chill, want de rij voor de wc (in tegenstelling tot de rest) was niet lang. Nou ja, ook de rijen bij de bars waren goed te doen. Pluspuntje!

Na de set van Oliver Heldens had hij het geniale idee om nog wat langer op het podium te blijven om te dansen. Dat kan ook gewoon! Daarbuiten was de muziek niet altijd even goed, maar dat is ook puur je eigen smaak. Dat is dan toch wel een van de mindere dingen van het festival. Er is maar één podium, dus als er een DJ optreedt die je iets minder vindt, dan sta je eigenlijk een uur niets te doen. Aan de andere kant wel een goed moment om drankjes te halen…

Wat ik ook jammer vond, is dat de helicopter – waarin de DJ’s vervoerd worden – eigenlijk niet wordt betrokken bij het hele festijn, alhoewel je dat wel zou denken met deze naam. Je hoort ze niet (dat is trouwens niet heel gek), maar je ziet ze ook niet overvliegen. Het zou toch super tof zijn als ze dat veel meer zouden gebruiken bij de invulling van de dag.

Dat je naar boven kijkt en je de helikopter met Afrojack of Armin van Buuren erin ziet vliegen.

Foto 04-06-16 15 02 45

Wel ben ik bijzonder positief over de eetmogelijkheden. Foodtrucks everywhere! Allerlei hippe gerechten waren te krijgen. Je kon zelfs op de gezonde tour. Ik heb twee stuks fruit op! Ja, die trend van al dat hippe (en gezonde) eten op festivals bevalt mij wel. Met weer genoeg nieuwe energie om te feesten zijn we vervolgens voor de avond weer door de mensenmassa naar ‘onze spot’ geworsteld.

Van te voren keken we met z’n allen echt uit naar de act van Martin Garrix. Toch moesten we ons geduld bewaren, want hij was pas aan het einde van de avond aan de beurt. En ja, het was het wachten dubbel en dwars waard. Hij heeft meer dan voldaan aan onze verwachtingen. Wat kan deze gozer lekker draaien. Hij weet wel waar ‘ie mee bezig is. Het was echt super vet. Net zo als de afsluiter met Marco Borsato!

Foto 04-06-16 22 04 25

Dit was wel weer een dag voor in de boeken, met als hoogtepunten Oliver Heldens en Martin Garrix. En wat een geluk dat wij in Amsterdam stonden in plaats van in Eindhoven vanwege het noodweer. Zeker een fijn feestje waar dat iedere Hollander eigenlijk wel eens meegemaakt moet hebben.

Jasper
Workaholic, maar maakt graag tijd vrij voor een goed festival. Als regular festivalbezoeker ligt zijn voorkeur toch wel bij EDM en is zijn all time favourite zonder twijfel Tomorrowland. Als hij moet kiezen, dan kiest ‘ie voor Martin Garrix.