PinkPop

Geschiedenis van Festivals

Natuurlijk hebben de Hippies het eerste festival georganiseerd, de meest bekende is dan ook wel Woodstock. De hippies bestonden grotendeels uit studenten en was idealistisch ingesteld. De San Francisco-beweging draaide om termen zoals: terug naar de natuur, love-ins, drugs, lightshows, underground radio etc. en die manifesteerde zich popfestivals. Er bestond in de VS al een traditie van muziekfestivals, maar toen draaide het alleen om de muziek.

In 1967 werd in Nederland de eerste grootschalige popfestivals georganiseerd. Op 4 mei 1967 vond in de Houtkamphal in Doetinchem een negen uur durende Beatmarathon plaats, georganiseerd door Beatclub Shabby en Everplay. In augustus dat jaar ‘Hai in de Rai’. Daarna volgde Utrecht met ‘Flight to Lowlands Paradise’ georganiseerd door een Utrechtse kunstschilder Bunk Bessels. Deze 18 uur durende happening had geen beroemde acts (in die tijd lieten artiesten het vaak afweten), maar wel experimenteel theater, dans, wierook, dichters, films, bodypainting en vloeistofdia’s voor een tientje (tien gulden), inclusief ontbijt. Deze festivals waren allemaal nog ‘indoor’, maar in 1968 werd de eerste openluchtmanifestatie georganiseerd in het Gelderse Lochem: ‘Pilgrimage’, de eerste versie van het Lochem Festival dat in 1986 ophield te bestaan.

In 1970 werd voor het eerst een meerdaags openlucht popfestival georganiseerd. Het festival was een groot succes, volgens ooggetuigen waren er ruim 100.000 mensen en de organisatie was goed verlopen. Het was een grootfeest dit bleef niet onopgemerkt bij andere en al snel telde Nederland enkele toonaangevende festival over de wereld zoals pinkpop. Dit voorbeeld werd door andere landen overgenomen. Nu willen wij als Festival Spullen wederom een verandering gaan brengen, namelijk Dress TO inpress. Kom kijken in onze web shop hoe jij je unieke tenue kunt samenstellen.