dansvoer

Review: De Nacht van de Kaap 2016

Wat een festival! Als oudste blogger van Festivalblog vond ik dit toch wel een van de leukste festivals deze zomer.

In de überhippe plek ‘Katendrecht’ in Rotterdam vindt het evenement ‘De Nacht van de Kaap’ plaats. Een driedaags festival rondom de Wereld Havendagen met als hoogtepunt de zaterdagavond waar zo’n 6000 bezoekers op afkomen.

De nacht staat in het teken van de matrozen die hier vroeger genoten van de rosse buurt, die deze plek ooit was. Het evenement biedt theater, muziek, restaurants, foodtrucks en zelfs een tattoomuseum. Alles wordt gedaan om de sfeer van de jaren ‘30 terug te halen. Denk aan de aankleding en inrichting van dit evenement, mannelijk personeel dat rondloopt in matrozenpakken en vrouwen die de typische kleding van dat tijdperk dragen.

nvdkaap

Bij aankomst zie je een prachtig contrast. Ben je eenmaal voorbij de ingang dan kijk je aan de rechterkant naar oude loodsen die tegenwoordig dienst doen als cafe’s een plaats bieden voor startups én waarin de bekende ‘Fenix Food Factory’ is gevestigd. In deze loodsen zijn verschillende podia waar de hele avond muziek, theater en eten te verkrijgen is. Achter deze loodsen zie je de Maas en de skyline van Rotterdam met al haar wolkenkrabbers en je hebt een mooi uitzicht op Hotel New York. Aan onze linkerhand ligt het Deliplein. Op dit plein vinden we de mainstage en rondom het plein liggen de diverse foodtrucks en pop-up kroegen en restaurants. Van oesters tot hamburgers en van Thai Food tot braadworsten. Alles is te krijgen.

Maar ook ‘Een ode aan de nacht’: levensliederen met bekende (foute) artiesten zoals De Deurzakkers die Guus Meeuwis spelen en Pierre Kartner met zijn hit ‘Kleine café aan de haven’.

We besluiten eens rustig te gaan zitten om het programma te bekijken. De diversiteit is groot. De line-up op het Deliplein varieert van jazz, tot alternatieve bandjes en singersongwriters, en biedt ‘Een ode aan de nacht’: levensliederen met bekende (foute) artiesten die covers en eigen werk ten gehore brengen. Denk aan De Deurzakkers die Guus Meeuwis spelen, Pierre Kartner (had ik al fout gezegd?) met zijn hit ‘Kleine café aan de haven’ tot aan een koor dat er een groot meezingfestijn van maakt. Na deze ode start the scilent disco van het bureau ‘Dansvoer’ bekend van de vele festivals waar ze staan. Je kunt kiezen uit drie verschillende kanalen op je koptelefoon, van deephouse, tot een verzoekjesmachine.

fff

Wij (met 12 vrienden, dus dan heb je het al snel leuk) starten in het zonnetje op het Deliplein om wat te eten. Daarna verplaatsen we ons naar de loodsen om sfeer te proeven. Je loopt langs het theaterstuk ‘Sterke verhalen’ en nog geen 5 meter verderop loop je weer een andere ruimte in waar het foute uur van Q-music wordt afgespeeld. Er is te veel om op te noemen en we besluiten nog even te genieten aan het water. De verlichte skyline met moderne wolkenkrabbers aan de ene kant, en de oude sfeer van het festival met de loodsen en lampionnen is een hele bijzondere combinatie.

Na de nodige biertjes en wat theater lopen we naar ‘De ode aan de nacht’. Het meezingfestijn bevalt ons erg goed en alsof het zo moet zijn vallen precies na de tonen van het laatste nummer de eerste regendruppels. De scilent disco gaat van start en moet het een half uurtje met regen doen. Toch blijven veel mensen op het plein hangen. Wij gaan schuilen en komen terecht op de tweede verdieping van een loods waar een karaoke coverband staat te spelen. Van Madonna tot Anita Meijer; alles wordt gespeeld door de band en gezongen door publiek. En ook hier: de aankleding in de zaal is helemaal in de stijl van een rosse buurt, maar achter de band kijk je naar de Erasmusbrug en de verlichte wolkenkrabbers doordat de loods gedeeltelijk van glas is.

14199182_861811363956122_612487325124600268_nCopyright: Marc Nolte Photography

Om 02.00 uur hebben wij er een werkdag bier drinken opzitten en besluiten naar onze slaapplek in Rotterdam te gaan. Een aantal vrienden zakken door tot 04.00 uur, een ongewone eindttijd voor een festival. De volgende dag concluderen we dat dit festival voor herhaling vatbaar is, dat € 12,50 voor een ticket een hele fijne prijs is, dat dit festival qua muziek eigenlijk voor iedereen wel wat te bieden heeft en dat het contrast tussen jaren ’30 en 2016 (in alles) het festival zo bijzonder maakt.

Ik vond De Nacht van de Kaap een aanrader maar wel één opmerking: de bezoekers zijn vooral 30+, maar ben je een liefhebber van foute muziek en wil je de bijzondere sfeer op een van de hipste locaties van Nederland ervaren? Laat je dan zeker niet tegenhouden!

Bron hoofdfoto: Dansvoer

Carolijn
moeder, freelance tekstschrijver en blogger. Heeft ruime festivalervaring en dus genoeg vergelijkingsmateriaal. Neemt mensen mee in haar belevingswereld door beeldend te beschrijven. Meer van en over haar lezen? Check carolijnschrijft.wordpress.com.