foto lakedancekletskoek

Review: Lakedance editie II 2016

Lakedance editie II, here I come! Het ideale festivalweer kreeg ik zaterdag voorgeschoteld! Een graadje of 24, een zonnetje, af en toe een verkoelende windvlaag, en soms wat bewolking. Top! 

Rond 15.00 uur arriveerden wij (mijn man en ik) via de VIP- en persingang direct bij de mainstage. Onze Lakedance-groepsapp staat inmiddels vol met klagende berichten over de drukte bij de ingang en de benauwde rijen. Onze vrienden delen ons mee dat wij als VIP’s toch wel even A.S.A.P. een treetje bier moeten regelen want zij, als ‘gewone mensen’, hadden het slecht. Een door hen gestuurde foto laat zien dat het inderdaad lijkt alsof alle bezoekers gelijktijdig zijn gearriveerd. Terwijl onze geliefde vrienden goed gecontroleerd worden, en dus misschien ook niet moeten zeuren, beginnen wij aan onze eerste biertjes en besluiten vast een ‘eerste indruk analyse’ te doen.

IMG-20160813-WA0009kopie

De bezoekers
Een slechte eigenschap, maar ik hou er wel van om mensen in een hokje te plaatsen en te becommentariëren. Ik spaar mezelf daarbij niet, maar het draait nu even niet om mij… Mogelijk voor toekomstige bezoekers handig om een concreet beeld te krijgen. Voor wat het waard is. Het viel ons op dat er best veel 40+ volk aanwezig is deze editie. Niets mis mee, ik ga ook langzaamaan die kant op, maar toch opvallend. Als (begin)twintiger ben je in de minderheid hier. Just so you know…

Wat zien we de eerste minuten nog meer? De pocahontas-look onder de vrouwen is nog immer populair en voor de mannen zien wij dat een jurk- t-shirt een aanrader is, al dan niet gecombineerd met wat anabolen. Als laatste onderdeel van onze ‘eerste-indruk-analyse’ trekken we de conclusie dat hier drie “soorten” mensen zijn. De eerste groep bestaat uit de liefhebbers. Mensen die écht komen voor de muziek. De tweede groep komt met als doel: zoveel mogelijk feesten en zuipen in een zo kort mogelijke tijd. En mezelf plaats ik even in het derde hokje. Het sfeerhokje. Hierin zitten mensen die niet per se warmlopen voor een bepaalde stage of set, maar die gewoon willen genieten van de relaxte sfeer, en die zeker niet vies zijn van een drankje. En zoals ik het zie is dit ook wel de grootste groep op Lakedance. We beëindigen onze analyse en ondertussen komen de vrienden onze kant op. De eerste 1,5 uur blijven we bij de mainstage hangen. Dit zal uiteindelijk onze eindbestemming worden, maar niet voordat we de andere area’s/stages bezoeken. Kunnen we meteen kijken of onze doelgroep-analyse klopt.

Lakedance II

Stages/area
Naast de mainstage zijn er nog 5 andere stages: Defected, Mensroom, Kletskoek, Winterpark en de Bavaria kroeg. Als eerste checken we ‘Defected’. Duidelijk een stage, net als de Mensroom, waar de echte kenners en liefhebbers van house komen. De sfeer is er relaxed, maar de opstelling is niet echt uitnodigend. Sta je in de tent dan ben je vrij afgesloten van het festival. De andere stages liggen meer aan het water of zijn open ingericht. Voor ons, sfeerzoekers, geen area waar we lang blijven hangen. Tegenover de Defected-tent staat een cocktailbar opgesteld waar je voor 3 munten een mojito hebt. Om nog enigszins iets mee te krijgen van Defected kiezen we ervoor om hier even te blijven hangen en de meisjes achter de bar wat werk te bezorgen, want 3 munten voor een bekertje mojito trekt niet heel veel klanten op het moment dat wij er zijn.

Het mooie weer, de klanken van Defected en daarbij een mojito geven trouwens wel nog enigszins een zomergevoel in 2016.

Het relaxte zomergevoel slaat al snel over in een apres-ski modus als we richting Winterpark lopen. Bij aankomst hoor ik, en ik zweer dat ik dit niet verzin, ‘Er staat een paard in de gang’. Met een flinke ‘bpm’ eronder uiteraard. Ik hoop op een klein foutje van de DJ, maar helaas. Hij schakelt moeiteloos over naar de ‘To-to-tomatenplukkers’ knaller. We zijn nu, net als bij ‘Bavaria Cafe De kroeg’ , beland in de groep die dronken worden als doel lijkt te hebben. Is uiteraard niet zo, maar de barcrew heeft het hier beduidend drukker dan bij de andere stages. De sfeer doet denken aan carnaval of apres-ski en gezien de naam Winterpark zal die sfeer ook de bedoeling zijn. Oordeel: wij zijn het erover eens dat dit niet echt thuishoort op Lakedance. Een dancefestival waar Ibiza-kraampjes zijn, waar de aankleding en omgeving zomers is, maakt dat het Winterpark wel een beetje uit de toon valt. Overigens zijn wij met deze mening vast in de minderheid want het Winterpark barst uit zijn voegen. Het is niets voor ons, maar als je houdt van Mental Theo, meezingers, opblaasdolfijnen en veel bier dan krijg je hier zeker waar voor je geld.

20160813_223113

Vanuit Winterpark lopen we door naar de eettenten. Prima festivaleten voor een normale prijs. Even een bodem leggen en door naar ‘Kletskoek’. Een prachtige area waar een fabelachtige sfeer heerst doordat het in de bossen ligt. Vooral deephouse en techno wordt er gedraaid en als je van dit genre houdt, dan is dit wel een echte festivalbeleving door de omgeving.

Eindstation Mainstage
Ik begin even met het enige minpuntje, het is de laatste 2 uurtjes wel errug druk aan de bar en net als ik bedenk dat een flesje water misschien handig is om de kater te beperken blijkt dat het water op is. Hoe zou dat nou komen? Dat de pret-apotheek hier goede zaken doet is duidelijk. Dus ietsje meer water op voorraad was geen overbodige luxe geweest. Maar verder? Er wordt goed en inderdaad mainstream gedraaid, er is niet bezuinigd op vuurwerk en de lichtshow, confetti, rookmachines en ga zo maar door maken het helemaal af. Het maakt dat wij onze avond prima afsluiten.

20160813_222440

Eindoordeel: Over het algemeen is alles hier supergoed geregeld. Lakedance is bij mij om de hoek en daardoor een festival om mee te pikken. Het mooie weer en de gezellige mensen doen de rest. Volgend jaar weer? Het is voor mij geen must-go terwijl bijvoorbeeld Paaspop dat wel is. Ongeacht het weer. Zoals zoveel mensen wacht ik bij dit soort festivals op de weersvoorspellingen maar bij mooi weer zal ik het zeker overwegen!

Bron hoofdfoto: Lakedance

Carolijn
moeder, freelance tekstschrijver en blogger. Heeft ruime festivalervaring en dus genoeg vergelijkingsmateriaal. Neemt mensen mee in haar belevingswereld door beeldend te beschrijven. Meer van en over haar lezen? Check carolijnschrijft.wordpress.com.